Saptamana Patimilor, ultima perioada a Postului Pastilor, este cunoscuta in popor ca Saptamana Mare. Asa cum arata clericii, in acest interval, de la Sambata lui Lazar si pana in Ziua de Pasti, se fac slujbe bisericesti pentru pomenirea ultimelor zile ale lui Hristos pe pamant inainte de rastignire si invierea Lui. Slujbele Utreniei din Saptamana Mare se savarsesc seara, sub forma de Denie, conform obiceiului stravechi potrivit caruia ziua incepe la apusul soarelui si se termina la apusul zilei urmatoare. Parintele Claudiu Nechita, consilier in cadrul Episcopiei Salajului pe probleme de asistenta sociala, a remarcat ca aceasta saptamana este mare prin ceea ce reprezinta ea pentru noi. Se vrea, in acest rastimp, ca cel care se apropie de Paste sa inteleaga ca nu exista Inviere fara Golgota. Aceasta perioada este un timp in care biserica isi propune sa-l faca pe om constient ca trebuie sa-l urmeze pe Hristos. Din pacate, oamenii au pervertit oarecum aceasta saptamana mare intr-o perioda in care lumea nu-si mai vede capul de treburi, in care uita ce este esential. Fiecare zi din saptamana pe care o parcurgem acum are o semnificatie aparte si insemnatatea ei, deoarece in fiecare zi s-a intamplat ceva.Tot ceea ce s-a intamplat atunci, si ce se intampla acum este pentru ca omul sa aiba viata spirituala. Dorinta lui Hristos, Vreau sa praznuiesc Pastele cu tine si cu ucenicii, este o provocare atat pentru cel care in acest rastimp a postit, dar si pentru cel care nu a putut sau a uitat. De noi depinde daca aceasta Saptamana Mare e mare in adevaratul ei sens spiritual, a apreciat preotul Claudiu Nechita.
Pe de alta parte, atat Saptamana Mare, spune parintele Valer Parau, protopopul greco-catolic de Zalau, cat si intregul post reprezinta o provocare pentru crestin. Tot postul ar trebui sa fie o provocare, dar acesta trebuie sa fie practicat cu iertare, cu faptele milei sufletesti si cu rugaciune. E importanta in acest timp si implinirea partii Euharistice, ceea ce presupune efectuarea unui examen si a unei cainte depline fata de pacatele infaptuite, urmate de dorinta sincera de indreptare. In aceasta saptamana, este benefic pentru credincios sa participe la slujbele Calea Crucii, Denia Celor 12 Evanghelii si Prohodul Domnului, care il fac pe om sa retraiasca momentele prin care a trecut Isus in aceste zile. Credinciosul trebuie sa fie un alt Cristos, dar transpus vremii sale; nu i se cere moartea pentru semenii sai, ci schimbarea vietii, prin renuntarea la pacat si indreptare pentru a fi mai bun. E drept ca se pune mult accent pe dezvoltarea partii interioare a credinciosului, si mai putin pe dezvoltarea relatiei comunitare. Sa nu uitam ca nu suntem singuri, ca foarte multi semeni de-ai nostri au nevoie de noi si asteapta mana noastra intinsa catre ei, a sustinut parintele Valer Parau.
In Lunea cea Mare incep Sfintele Patimi ale Domnului nostru Iisus Hristos si se face pomenirea smochinului neroditor care s-a uscat prin blestemul Domnului. Martea cea Mare il pregateste pe crestin pentru intrarea in camara Mantuitorului, cu parabola celor zece fecioare si parabola talantilor. Miercurea cea Mare este ziua in care se face referire la femeia cea pacatoasa, care a uns cu mir pe Domnul (lucrul acesta s-a intamplat cu putin inainte de mantuitoarea patima). In Joia Cinei celei de Taina sunt prazuite patru lucruri: spalarea picioarelor, Cina cea de taina, Rugaciunea din gradina Ghetsimani si vanzarea si prinderea Domnului. Pentru a ne reaminti de toate acestea, seara se scoate in mijlocul bisericii Sfanta Cruce. In Vinerea Patimilor se pomenesc sfintele si mantuitoarele si infricosatoarele Patimi ale Domnului nostru Iisus Hristos pe care le-a primit de bunavoie pentru oameni. Se mai face inca pomenire de marturisirea mantuitoare facuta de talharul recunoscator care a fost impreuna cu El. In aceasta zi nu se savarseste Liturghia pentru ca insusi Mielul lui Dumnezeu este jertfit acum; este zi de post total, pentru ca Mirele s-a luat de la noi. Se slujesc numai ceasurile imparatesti care ne pun inainte nemarginita smerenie a Domnului, Crucea cea datatoare de viata si credinta talharului. Seara se oficiaza denia prohodului Domnului, si se inconjoara de trei ori biserica cu Sfantul Epitaf